Διατροφική Αξία

διατροφική αξία ξηρών καρπών

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή & δεν πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιο μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες τη διατροφική αξία τους & αποδεικνύουν ότι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Γι΄ αυτό τον λόγο άλλωστε οι ειδικοί προτρέπουν να καταναλώνονται καθημερινά ξηροί καρποί με μέτρο και κυρίως ωμοί & ανάλατοι.
Άλλη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα έχουν κατά 27% λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Αναφορικά λοιπόν τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και φυτοστερόλων.
Το κουκουνάρι είναι εξίσου πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με τα σπόρια και αποτελούν ευεργετική τροφή για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σημαντική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών &πρωτεϊνών είναι τα φιστίκια & τα φουντούκια.

Οι Βιταμίνες συμπλέγματος Β συμμετέχουν στο μεταβολισμό μας & ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος .Το φυλλικό οξύ, που ανήκει στην ομάδα, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα(αυξημένα επίπεδα αποτελούν κίνδυνο για νοσήματα της καρδιάς)
Καλές πηγές θεωρούνται τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα Πεκάν.

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών, προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα & ενδεχομένως από κάποιες μορφές καρκίνου. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση. Θα τη βρείτε στα αμύγδαλα, τα φουντούκια, ο ηλιόσπορος και τα φιστίκια (αράπικο, κελυφωτο).

Ο Σίδηρος είναι το συστατικό που μεταφέρει και αποθηκεύει το πολύτιμο οξυγόνο στους ιστούς. Η έλλειψή του προκαλεί αδυναμία, κόπωση, ενώ σε παιδία και εφήβους σχετίζεται με μειωμένη νοητική λειτουργία, απόδοση και έλλειψη συγκέντρωσης. Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα & τα καρύδια αποτελούν καλές πηγές.

Το Μαγνήσιο συμμετέχει σε ενζυμικά συστήματα, διατηρεί την αρτηριακή πίεση στο φυσιολογικό, βοηθά στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα. Πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια και τα Κασίους.

Το Σελήνιο είναι το ιχνοστοιχείο, το οποίο χάρη στη σημαντική αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει απέναντι στον καρκίνο. Χωρίς αυτό, ο οργανισμός μας είναι απροστάτευτος στις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Πλούσια σε σελήνιο είναι τα μπραζιλ, τα φιστίκια ,ο ηλιόσπορος και τα Μακαντάμια.

Τέλος όλα τα αποξηραμένα φρούτα κρατούν μεγάλο μέρος των βιταμινών τους βοηθώντας το πεπτικό & καρδιαγγειακό σύστημα μας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές τον κύριο Φαγογένη (Διατροφολόγο -Διαιτολόγο)